Nu de kozijnen en ramen erin zitten zijn we klaar voor de volgende isolatie-klus: het plaatsen van de mineraal-isolatieblokken op alle muren. Benodigdheden: 8 pallets aan 14 cm dikke blokken ‘multipor’, en een stukadoor die wel van een uitdaging houdt. Lees hier wat we gaan doen…
Eerst hebben we nog een weekend hard gewerkt om alles goed voor te bereiden, zodat we op maandagochtend (07.30 uur uiteraard) gelijk aan de slag kunnen samen met de stukadoor.
Wat was er nodig aan voorbereiding?
De muren moesten helemaal ‘kaal en schoon’ gemaakt worden, omdat de blokken mineraalisolatie direct op de muur gelijmd worden. Ofwel: ontdaan van alle oude pluggen, stuklagen, uitstekende stenen, oude gasleidingen en roestige, niet-meer-in-functie-zijnde-balk-ankers. En hele dagen oude muur afbikken met de boorhamer, met resulaat zoals hiernaast.
Ook hebben we de afgelopen maanden al elektrabuizen in de muur uitgeslepen, aangelegd en de dozen voor de stopcontacten ingeboord. Stoffig klusje!
Eerder al hebben we overal langs de muren twee vloerplanken weggehaald, zodat de isolatie als één ononderbroken muur van de begane grond-vloer tot op de zolder kan lopen. Soms was dat grappig, want dan stapte iemand achteruit bijna door de vloer. Zie je het al voor je met de foto’s, hieronder?
Materiaal
Via de Bouwmaat hebben we het isolatiemateriaal, de Multipor besteld. Genoeg voorde 100 vierkante meter muuroppervlak van het huis: acht pallets… Gelukkig wegen ze per stuk heel weinig omdat de Multipor-blokken van heel licht, bros, mineraal materiaal zijn. De leverancier Xella levert ook een pallet bijbehorende lijm om de blokken mee aan de muur te plakken en een paar dozen ‘skegstukken’, multiporblokken die verlopen van 14 naar 2 centimeter voor de binnenmuren. Dit is om te ‘koudebruggen’ te voorkomen: dat de kou alsnog via de binnenmuren die haaks op de buitenmuur staan, het huis intrekt. Alle materialen worden maandagochtend netjes bezorgd. Gelukkig eerst alleen de helft!
Hoe pakken we het aan?
Beginnen met de muur ‘uitrapen’: oneffenheden egaliseren met een grove stuc- of raaplaag.
Na de egalisatielaag gaan we de eerste laag Multipor-blokken tegen de muur lijmen. De muur van de kelder is dikker dan boven, hij versmalt net onder de begane grond-vloer. Op dat stellen we de eerste laag waterpas. Zo het hele huis rond, en daarna alles glad stuken. Inclusief de gipswandjes die we gebouwd hebben en de plafonds. Dat moet in een paar weken lukken.
Uiteindelijk komt het er zo uit te zien: (foto genomen in InformatieCentrumDuurzaamBouwen)
Waarom dit systeem? Ja, dat vroeg de stukadoor ook. Hij had nog nooit met zo’n soort isolatie gewerkt. De meeste mensen nemen gewoon een spouwmuur, of een voorzetwand met isolatie. Gelukkig zag hij er wel een uitdaging in, en ging hij zich goed inlezen. In Duitsland wordt deze methode van isoleren aan de binnenkant wel al veel gebruikt.
We kiezen hiervoor omdat dit natuurlijk, ademend en volledig milieuvriendelijk en onbrandbaar materiaal is. Dat ook nog eens best eenvoudig zelf te verwerken is en met z’n 14 centimeter een RC-waarde van ruim 3 oplevert. Zo makkelijk als het nu klinkt, wordt het vast niet. Maar daar komen dan weer foto’s van, de komende dagen en weken…