Sinds 24-01-2017 liggen er 13 zonnepanelen op het nieuw geïsoleerde dak van ons huis. Hier lees je waar deze installatie uit bestaat en hoe we tot deze keuze zijn gekomen. En natuurlijk ook: kunnen we daar van douchen, koken, wonen?
Zoek je op zonnepanelen-bedrijven, dan krijg je een eindeloze lijst. Ze adviseren in het soort panelen en de ligging op het huis. Met de komst van goedkopere zonnepanelen en subsidies zijn er veel jongere ondernemers die graag willen leveren maar mogelijk de ervaring missen om echt tot een goed resultaat te komen.
Maar wij hebben wel een dergelijk jong bedrijf ingeschakeld, en zijn in samenspraak tot een goed doordachte installatie gekomen. We hadden nogal wat eisen: we wilden op inductie koken, water verwarmen, én zo energie neutraal mogelijk wonen. Je begrijpt: zo moesten de panelen flink wat vermogen opwekken. Maar dankzij de gunstige ligging van ons huis (de voorgevel op het zuiden) is dat met een kwalitatief goede installatie, en de juiste ‘accessoires’, gelukkig mogelijk.
Goedkope panelen
Wij hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van relatief “goedkope” panelen, gemaakt in China en veel gebruikt. Op papier zeer geschikt, maar ze hebben net zoals alle goedkope producten een minder stabiele kwaliteit. Wat betekent dit in de realiteit? Panelen die 290W zouden moeten leveren, doen mogelijk slechts 270W. Dit klinkt niet heel erg, maar is juist bij een installatie waarbij de zonnepanelen in serie geschakeld zijn, een probleem.
Want: het gehele systeem zo sterk is als de zwakste schakel. Het maximale vermogen van de hele installatie is afhankelijk zijn van het slechtste paneel. Niet handig, maar gelukkig kun je dat oplossingen door slimme technologie in de inverter (het brein achter de panelen).
Wat doen die ‘optimizers’?
De inverter zet de zonne-energie uit de panelen om naar elektrische energie die uit het stopcontact komt, en stuurt de panelen aan. Ook leuk: hij houdt alle stats voor je bij. Wat is nu de oplossing voor het ‘zwakste schakel-probleem’? De door ons gekozen inverter heeft zogeheten “optimizers”, die zorgen dat de inverter elk paneel onafhankelijk kan aansturen en uitlezen. Zo kan dus elk individueel paneel genereren naar zijn maximaal vermogen.
Leuk bijeffect van de optimizers is dat je elk paneel apart in de gaten kunt houden. ’s Ochtends vroeg levert het paneel het dichtst bij de schoorsteen bijvoorbeeld bijna geen vermogen, door de schaduw. Door de optimizers kan de rest van de panelen op dat moment wel onafhankelijk, vol vermogen genereren. De variatie in vermogen bij de andere panelen is ook goed te zien, er zit zo 10% verschil tussen het beste en het slechtste paneel! Over de levensloop van de installatie zullen de panelen ook anders verouderen, sommige zullen beter blijven dan andere, ook hier zullen de optimizers voorkomen dat de gehele installatie hier onder de ene slechte zal lijden.
Tijd voor de gegevens!
De SolarEdge S3500 inverter maakt gebruik van optimizers om zo 13 Trina Solar TSM-290DD panelen in de gaten te houden. Per stuk hebben ze een piekvermogen van 290W en een efficiëntie van 17,7%. Om ze zo min mogelijk te laten opvallen op het dak is gekozen voor zwarte panelen met een zwart frame en een ‘in dak’-montage. Ofwel: ze liggen op gelijke hoogte met de dakpannen, ’tussen’ in plaats van ‘op’ de pannen. De gehele installatie levert 3,77kW piekvermogen en we zien dat hij dat nog haalt ook.
En in de praktijk:
[Update 3 juli] Sinds 24 januari 2017 hebben we 1860 kWh gegenereerd. Sinds april verwarmen we al ons water erop, sinds mei hebben we alle vaatwasser, elektrische oven, koelkast en alle andere apparaten in gebruik en koken we op inductie. De stroommeter draait nog elke dag terug! In juni was de totale productie 516 kWh. Gas hebben we niet meer.
En Greenchoice? Die meldt dat ons geschatte verbruik ‘ -5 kWh uur is. Da’s wel mooi natuurlijk 🙂