Regelmatig krijg ik berichtjes van lezers die (misschien wel door ons geïnspireerd) ook met Multipor gaan isoleren. Meestal ook oud-huis-bezitters. Ik vind dat sowieso heel leuk om te lezen. Omdat er vragen zijn die steeds terugkomen, en ik graag onze ervaringen deel: een heuse Multipor-FAQ!
- 1. Waar heb je dit obscure materiaal vandaan?
Geen gekke vraag, want het wordt in Nederland nog weinig gebruikt. Je kunt het trouwens wel op minstens één plek in Nederland live bekijken: bij het Informatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDUBO) in Rotterdam Heijplaat. (Of je kunt ons natuurlijk een berichtje sturen!)
We hebben de Multipor-materialen via de Bouwmaat besteld, die heeft het uit Duitsland direct van de leverancier (Xella) gehaald. Dit waren acht pallets voor de 100 vierkante meter muuroppervlak van het huis. Gelukkig wegen ze per stuk heel weinig! Wel belangrijk om goed op te letten dat de pakken op transport – met van de wagen hijsen bijvoorbeeld – niet beschadigen. Multipor is namelijk heel broos en breekbaar. De leverancier levert ook een pallet bijbehorende lijm (mortel) om de blokken mee aan de muur te plakken.
- 2. Waarom heb je gekozen voor Multipor?
Allereerst wilden we aan de binnenkant isoleren, om het buitenaanzicht van het huis origineel te houden. Je kunt dan uiteraard gewoon gipswandjes neerzetten, met een plasticfolie en isolatiewol. Maar dat is niet ‘ademend’ en door condensatie heb je dan kans dat de koppen van de vloerbalken gaan rotten in de muur (op pagina 10 van dit document wordt precies uitgelegd waarom). Multipor is daarentegen damp-open en ademend en geeft dit risico niet.
En ook belangrijk: het is volledig milieuvriendelijk materiaal (mineraal gesteente) en onbrandbaar. Best handig met een grotendeels houten skelet! Dat het ook nog eens best eenvoudig zelf te verwerken is en met z’n 14 centimeter een RC-waarde van ruim 3 oplevert, vonden we ook fijn.
- 3. Hoe doe je dat als je iets zwaars wilt ophangen aan de muur?
Deze vraag krijgen we logischerwijs het meest. “Benieuwd hoe je (zware) dingen aan deze wanden ophangt, want leuk en aardig dat het zo goed isoleert, maar als het zo broos is, hoe hang je er dan een schilderij, plankenwand of radiator aan op?” Het materiaal zelf is inderdaad heel broos, dus daar kun je heen dikke pluggen in zetten om een keukenkastje, schuifdeur of radiator etc. op te hangen. Voor ons was het wat dat betreft heel simpel: we hoefden eigenlijk nergens iets zwaars aan de buitenmuren op te hangen. Zware schilderijen, voorraadkastjes, etc. hebben we aan de binnenwanden van het huis bevestigd, en dat is genoeg. We hebben dus geen keukenkastjes boven het aanrechtblad (tegen de buitenmuur) maar een staande stellingkast, en keukenkastjes aan de achterwand waar de trap achter zit. Maar: die mogelijkheid heeft niet iedereen.
In het geval, dat je dus wel iets zwaars aan een te isoleren wand hebt hangen (of wilt gaan hangen) kun je eerst een houten frame, dat ongeveer even ‘dik’ is als de Multipor, stevig in de buitenmuur bevestigen. Daarna de Multipor aanbrengen, en om het frame heen werken net zoals je om de balkkoppen heen werkt. Als je klaar bent bevestig je de radiator, schuifdeur of keukenkastje op dit houten frame. Enige nadeel: je isolatiewaarde is op die plek iets lager.
- 4. Hoe moet het met leidingen, stopcontacten, elektra?
Ook hiervoor geldt: wij hebben de meeste van deze zaken in de binnenmuren verwerkt. Maar leidingen en elektra (draden en opbouwdozen) kun je prima op de stenen muur (nog achter de multipor) bevestigen. Daarna maak je hiervoor ruimte in de Multipor-blokken, dat kan met een handzaag of zelfs met een theelepel: het materiaal is heel makkelijk te schaven of bewerken. Om je stopcontact te bevestigen kun je dan ofwel een speciaal systeem kopen van Multipor, of – nog simpeler, dat deden wij – een tunnel door de Multipor maken naar, daarin een stukje regenpijp van 14 cm lang als ‘spacer’ plaatsen, en met lange draadeinden de wandcontactdoos op de opbouwdoos die aan de muur zit, bevestigen.
Op de foto hiernaast (of hierboven als je op mobiel leest) zie je een gat door de Multipor, waar de ‘elektradoos’ achter zit. Hier hebben we dus later het stuk regenpijp in gezet en het stopcontact met lange draadeinden doorheen op de doos gemonteerd. Met uiteraard ook wat isolatiewol in het gat. Enige nadeel: het blijft altijd een stopcontact waar je niet héél lomp een stekker uit kunt trekken, je kunt het in theorie van de muur trekken.
- 5. Als het materiaal zo broos is, beschadigt het niet snel dan?
Zo vroeg iemand ‘met twee kids thuis’. Bij ons zijn er in twee jaar nog geen beschadigingen in de Multipor-muren gekomen, ondanks feestjes, sjouwen met meubilair, etc. Maar ik zal heel eerlijk zijn: als je twee kinderen met fietsjes door het huis hebt scheuren (ik noem maar iets), dan kan ik me voorstellen dat je met een goede botsing wel een deuk in de muur kunt maken.
Wel zit er over het – inderdaad op zich broze – materiaal 1. een gaas, 2. een uitgeharde afsmeerlaag, 3. een laag gladde afstuc. Je moet het dus – denk ik – wel vrij bont maken om het te beschadigen. Maar het zal allicht eerder gebeuren dan bij een traditionele harde wand + stuclaag. Je kunt een eventuele beschadiging natuurlijk wel gewoon ‘repareren’ met stuc, muurvuller of andere daarvoor bedoelde middelen.
- 6. Ben je tevreden met de Multipor na een paar jaar wonen?
Absoluut. We hebben opzich natuurlijk geen idee hoe het met een andere isolatie geweest zou zijn. Maar: het isoleert heel goed. Zowel qua warmte als geluid: je hoort binnen niets van het verkeer buiten (maar wel de vogeltjes!) en we verwarmen het hele huis ook ’s winters gemakkelijk met een kleine houtkachel.
Het is daarnaast hier altijd een prettig klimaat in huis, niet benauwd bijvoorbeeld. We hebben geen vrees voor rotting van de balken (zie ook de vraag 2). En we vinden het een fijn idee dat het een natuurlijk, milieuvriendelijk materiaal is dat nooit meer vergaat. We vinden het met onze gekozen afwerking (Kerakoll mineraalstuc) bovendien een heel mooi kalm en natuurlijke uitstraling. Dus: we zouden het direct weer kiezen!
- 7. Onze muren zijn krom/scheef, denk je dat ik de Multipor-blokken er wel aan kan verlijmen?
Als de muren heel ruw of ongelijk zijn door oude pleisterlagen, is het aan te bevelen om die eerst af te bikken, en oude gaten juist te vullen. En algeheel hobbelige muur kun je grof egaliseren met een pleisterlaag. De Multipor-lijm kan overigens ook best één of twee centimer ongelijkheid opvullen, het is in feite ook een soort stuc. Kan dit alles niet? Weet dan dat je de Multipor-blokken ook schuin af kunt zagen, of uit kunt hollen om over een uitstulping of oneffenheid heen te passen. Zolang er per blok genoeg plat oppervlak is waaraan het kan hechten/ om het aan de muur te kunnen ‘lijmen’. Je kunt ook altijd achteraf de ‘voorkant’ van de blokken nog wat afschaven om ze gelijker te maken.
- 8. Kun je contact met mij opnemen? Ik ga dit ook doen!
Ik zou zeggen: stuur zelf gewoon even een mailtje! Het mailadres staat hier onderaan de pagina 🙂 We vinden het superleuk om ervaringen te delen met andere innovatieve isoleerders. Zoals een lezer laatst mailde: “Ik vind het leuk dat er meer gekken als jullie en wij zijn…” Zo is het maar net.