Dat we bij het verbouwen van onze bouwval tot woonhuis, alles maar gelijk zo duurzaam mogelijk aangepakt hebben, was voor ons duidelijk. Maar nu is het ook officieel erkend: ons semi-vrijstaande huis (twee onder een kap) uit 1917 heeft het hoogste energielabel A gekregen. Met een paar avonden documentatie heen-en-weer-sturen, en wat overtuigingskracht, was het geregeld!

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is, en kun je aanvragen bij de Rijksoverheid.  De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig (ons huis kreeg volgens de standaardschatting, zonder speciale maatregelen een F). Het label geeft ook een overzicht van de energiebesparende maatregelen die genomen zijn en de kenmerken die het huis heeft zoals isolatie, beglazing en verwarming.

Waarom wil je zo’n energielabel?

  • Het is handig bij verkoop- of verhuur van je huis, een hoger energielabel = vaak een hogere waarde of huurprijs.
  • Het energielabel geeft ook tips over waar je je huis nog energiezuiniger kunt maken en hoeveel bepaalde maatregelen je nog op kunnen leveren.
  • Wanneer je het energielabel voor 1 januari aanvraagt, kan het online en kost het je een paar euro.  Na 1 januari verandert de regelgeving en moet hiervoor een controleur komen kijken: kost al snel zo’n honderd euro.
  • Heb je een hypotheek, bijTriodos Bank? Dan wordt de hypotheekrente lager naarmate je huis energiezuiniger is (geen idee of dit ook bij andere banken zo is).

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en kost een paar euro (en in ons geval ook wat tijd en moeite voor de ‘expert’ overtuigd was, maar dat ligt meer aan de onconventionele materialen en manieren). Nu willen we het huis zeker niet gaan verkopen en zijn ook geen plannen om het te verhuren. Het leek ons gewoon leuk om het huis ‘officieel’ superzuinig  te laten verklaren nu dit nog gewoon online kon.

Zo ziet het energielabel er dan uit:

1. Woningtype

Twee onder een kap

Bouwperiode vóór 1946 (rond 1917)

Woonoppervlakte 101 t/m 120 m²

2. Glas woonruimte(s)  en slaapruimte: Drievoudig glas.

–> Lees meer over de ramen en kozijnen.

3. Gevelisolatie Ongeveer 12 cm isolatie (aantoonbare Rc-waarde 3,0 of meer)

–> 14 centimeter dik Multipor aan de binnenkant tegen de muren, lees hier meer.

4. Dakisolatie Ongeveer 12 cm isolatie (aantoonbare Rc-waarde 3,0 of meer)

–> 13 centimeter dikke Isobouw-panelen (Slimfix Renotwin) aan de buitenkant van het dak, lees hier meer.

5. Vloerisolatie Ongeveer 12 cm isolatie (aantoonbare Rc-waarde 3,0 of meer)

–>18 cm, combi van Ecose-isolatiewol & EPS (piepschuim) aan de onderkant van de woonvloer

6. Verwarming Individuele CV-ketel, geïnstalleerd in of na 1998

–> De optie ‘geen gas, geen cv, alleen een houtkacheltje van 5 kW’ bestond niet 🙂

7. Aparte warmtapwatervoorziening Een elektrische boiler

–> Een heel simpele, goedkope boiler, zelf dik ingepakt met Ecose isolatiewol. Verwarmt kraan- en douchewater. 

8. Zonne-energie 25,2 m² zonnepanelen en geen zonneboiler

–> Lees hier meer over de 13 panelen en hoeveel we terugleveren. 

Energielabel A

Hoe bewijs je dat als je het zelf doet?

Bij het aanvragen moet je voor iedere maatregel een ‘bewijsstuk’ uploaden. Dat kan zijn: een factuur van plaatsing, of een aankoopbrochure, of een duidelijke foto van het aangebrachte isolatiemateriaal  met een meetlat erbij. Je begrijpt al: dat was niet eenvoudig. Want een factuur van plaatsing hadden we niet (we hebben het immers grotendeels zelf aangebracht). En het isolatiemateriaal is overal netjes in de muren, kelderplafond of onder dakpannen weggewerkt.

Gelukkig is het gelukt, met wat geïmproviseerde foto’s van meetlatten naast het dak, in combinatie met alle oude foto’s van het aanbrengen. Erg grappig was de reactie van de ‘expert’ die de aanvraag moest beoordelen op de eerste Multipor-beelden (zie hieronder): ‘Op de foto is niets te zien van isolatie, graag een foto van de isolatie toevoegen’… Hij zag niet in dat die gekke witte blokken-muur de isolatie ís! Zo heeft de expert ook nog wat bijgeleerd van dit verhaal 🙂

IMG_2589IMG_2618