Foto 18-11-16 16 15 31Toen was het een echt huis… want er brandt eindelijk een kachel! Dat heeft even geduurd, want het opbouwen van het rookkanaal uit enkelwandige- en dubbelwandige pijp en aansluiten op een deel van de oude schoorsteen, dat bleek nogal een puzzel! Ik moest er zelfs voor leren metselen…

Onze redding in de kou van afgelopen weken is een Deens kacheltje van het merk Scan, met keramische platen aan de zijkanten, voor extra lange nastraling. Prachtig om te zien en hij brandt nog beter!

Het schoorsteenkanaal hebben we aangesloten op een restant oude schoorsteen dat nog aan het dak ‘hing’. Het is als volgt opgebouwd:
– Vanaf de kachel twee meter enkelwandige 2mm pijp van 12 cm doorsnee.
– Net onder het plafond gaat dit met twee verloopstukken van 120 naar 130 mm en van enkelwandig naar dubbelwandig. Het deel (van de RVS dubbelwandige pijp) dat in de woonkamer nog zichtbaar is hebben we zwart gespoten met hittebestendige verf.

– De eerste dubbelwandige pijp wordt op de zoldervloer gedragen door een vloersteun, waarna er vier meter dubbelwandige pijp bovenop ‘staat’, tot aan de oude schoorsteen bovenaan.

Twee laagjes nieuw metselwerk en de steunen.

Twee laagjes nieuw metselwerk en de steunen.

– De pijp gaat bovenaan met een verloop weer van dubbelwandig terug naar enkelwandig, de schoorsteen in. Door de oude schoorsteen gebruikten we 1,5 meter dunne aluminium pijp, die we lichtelijk mishandeld hebben om langs de grof gemetselde, uitstekende stenen in het oude kanaal te passen. Niet onbelangrijk: het schoorsteenrestant heb ik eerder al aangemetseld (het was brokkelig en scheef) en ondersteund met boekenplanksteunen en een ijzeren hoekprofiel.

 

En zo ziet dat er dan uit:

P1150062

 

Waar we alle materialen vandaan hebben? Via de online winkel met de prachtige naam – je verzint het niet – 123rookkanaal.nl. Dit bleek allereerst de goedkoopste leverancier en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van zowel de enkelwandige als de dubbelwandige kanaaldelen. Mooie, zware kwaliteit en een goede afwerking. Nadat we per ongeluk de verkeerde maat klembanden erbij gekregen hadden, kregen we snel nieuwe toegestuurd en kon ik ook gelijk nog een extra verloop meebestellen. Ook prettig: de zaak is gewoon telefonisch te bereiken voor een vraag over het monteren van de materialen.

Wordt het kanaal warm bij de vloerdoorvoer? Nou nee. Na een uurtje flink stoken is hij op niveau van de zoldervloer ‘lekker handwarm’. De dubbelwandige, geïsoleerde pijpen doen hun werk goed!