Stilzitten, tot de aannemers voor het grote werk er waren?  Natuurlijk niet. In niet-pers-chronologische-volgorde een lijstje van wat we de afgelopen twee maanden zelf bouwden.

  1. Keldermuur doorbreken en draagbalken opvangen met latei.

Om een doorgang te maken tussen de twee ‘kleine kelders’, zodat ze samen een grote kelder vormen. Omdat in het gedeelte van de muur dat we weg wilden halen, twee vloerbalken steunden, was dat iets meer werk dan alleen slopen! Boven de te maken doorgang kwam een latei: een dubbele draagbalk die de doorgang overspant. De draagbalken die eerst in de muur rustten dragen daaraan. Zo ging dat

IMG_1592

Balken ondersteunen, en de muur inslijpen met een steenslijper zodat je straks rechte wanden hebt (en geen afgebroken brokken)

Foto 05-12-16 12 54 53

Boven de te maken doorgang komt een latei: een dubbele draagbalk die de doorgang overspant. De draagbalken die eerst in de muur rustten dragen straks daaraan.

IMG_1622

De balken bevestigd aan de nieuwe dubbelde draagbalk die de doorgang nu overspant (de latei)

IMG_1615

En voila: een sloophamer en twee kuub puin later zijn de twee kleine kelders een!

 

 

 

 

 

 

 

2. badkamerwandjes bouwen

P1150076 P1150074

 

 

 

 

 

 

3. muur begane grond weghalen.

IMG_1532-2

Dag muur!

Foto 29-11-16 18 01 22

Slopen is stoffig…

De stenen muur tussen de werkkamer en de trap op de begane grond kon nog weg. De muur was te gammel, en onnodig gewicht op de keldermuur die we eronder wilden doorbreken. We hebben hem vervangen voor een simpele, dunne gipswand langs de trap. Ook aan de andere kant, tussen de trap en de keuken hebben we een gipswand gemaakt.

 

IMG_1528

4. wc-hokje bouwen.

IMG_1610IMG_1722

‘Het kamertje onder de trap’, met daarachter een voorraadkast. En een ‘nieuwe’ oude deur.

IMG_1726 IMG_1730

5. Rest van de vloer isoleren.

Eerder hadden we de ene helft, de ‘grote kelder’  onder de woonkamer al geïsoleerd. Nu de doorgang gemaakt was kon ook het plafond van de twee ‘kleine kelders’ een dik pak isolatie krijgen .IMG_1654

 

6. Metselen!

IMG_1697

IMG_1649Ja, we hebben niet alleen gaten/doorgangen gemaakt in de kelder. We hebben ook een oud ‘mangat’ dichtgemetseld, dat de oude, enige manier was om in de achterste kleine kelder te komen. Maar sinds de enorme doorgang die we eerder deze maand gemaakt hebben (zie nr 1), kon dat oude mangat dus dicht! Toch erg handig als je moeder een metseldiploma heeft….

 

En een ’throwback’ naar hoe het ookalweer maanden geleden was:

IMG_0272

 

7. Omgevallen boom overeind hijsen

Sinds de jungle om hem heen weg is, had de krulwilg het in zijn eentje ineens zwaar met de storm. We geven hem nog een tweede kans, snoeiden hem flink terug zodat hij wat lichter is, en hesen hem weer overeind.

Hoe doe je dat dan? Nou, met een potkrik en de auto die een handje meetrekt! Kijk maar:

IMG_1659  IMG_1663

IMG_1666

8. En tot slot: een ‘zeeuwse haag’ planten! 

IMG_1705