IMG_1881Met vereende krachten, goede weer-timing, en hulp van de aannemers isoleren we in één week ons honderd jaar oude, lekke dak tot een RC-waarde van 5. Zie hier het verslag.

Dakpannen eraf halen

Een week geleden op maandagochtend begonnen we om 08.00. Steiger, pannenlift en een goed warme handschoenen waren aanwezig. We zijn met z’n zessen begonnen aan de zuidkant van het dak, de voorgevel. Eerst met een ’trappetje’ naar boven maken door pannen weg te pakken. Daarna: één iemand die vanaf de punt van het dak de pannen stuk voor stuk aangaf naar degene in de dakgoot. De derde bracht ze van daar naar de pannenlift, die door de vierde ingeladen werd, en beneden door twee mensen weer uitgeladen en weggestapeld. Een mooi treintje!

dak isoleren dak isoleren

 IMG_1793

Koud hadden we het niet meer, ondanks de vorst. Om 12.00 was het dak leeg. De aannemers, die vanmorgen beneden aan de garagedeuren gewerkt hadden, konden nu het dak op!

Dak ‘schoonmaken’

Onder de dakpannen kwamen honderd jaar oude panlatten vandaan, en die waren – geheel volgens verwachting – behoorlijk verteerd. Grappig om te zien dat het dak niets meer is dan pannen en latten die gewoon op het houten dakbeschot zitten – de schrootjes/kraaldelen die je vanbinnen ziet.

De aannemers haalden eerst alle oude latten eraf. Van binnnen hadden we al gezien dat een deel van het dakbeschot doorgezakt, rot of zelfs gewoon weg was. Vandaar ook dat het ontzettend lekte… De dakkapel aan de achterzijde gaat er ook af, die was te ver rot en te scheef om te behouden. De rotte ‘planken’ of kraaldelen halen ze er helemaal uit en vervangen ze, van goot tot nok voor nieuwe. Even ligt het halve dak open, een rare gewaarwording!

dak isoleren IMG_1844 dak isoleren

Tijd voor isolatie!

Eind van de middag kunnen, na een laag waterdichte folie, de eerste platen isolatieschuim erop. We hebben gekozen voor zelfdragende, kant-en-klare platen van het merk IsoBouw. (type: Slimfix Renotwin). Dit zijn enorme ‘piepschuim’ platen die in een stuk van de nok tot de dakgoot gelegd worden.  Ze zijn daardoor zelfdragend en rusten niet op het (iets doorgezakte) dakbeschot. Ook zitten de verticale latten, de zogeten ’tengels’ er al ingelijmd en zijn ze gelijk al waterdicht.

dak isoleren dak isoleren  dak isoleren

Afbouwen

Een dag later is ook aan de achterzijde de isolatie gedaan, en kunnen de horizontale panlatten aangebracht worden. Daarna is de dakkapel aan de voorzijde aan de beurt. Hij krijgt nieuw kozijn met argongevuld HR++ tripleglas, een laag isolatie en wordt afgetimmerd met nieuw hout, lood en zink.

dak isoleren dak isoleren dak isoleren triple glas

En pannen weer terugleggen

En nog geen week later, op zaterdagmorgen, staan we weer in de vrieskou op het dak! We stellen ons op voor een treintje in omgekeerde volgorde. En om 14.00 uur liggen alle pannen schoongeborsteld op hun nieuwe panlatten. Het scheelt wel dat we alleen de achterzijde terugleggen, want de voorzijde wordt bijna helemaal zonnepanelen! Daarover volgende week meer…

dak isoleren IMG_1964tuile du nord pannendak isoleren

Het dak ligt veel strakker en wat hoger dan eerst: op 13 centimeter isolatie. Dat levert ons een isolatiewaarde van ongeveer 5 op. Weer een stap dichter bij een energieneutraal huis!

dak uit 1917 isoleren