Met vereende krachten, goede weer-timing, en hulp van de aannemers isoleren we in één week ons honderd jaar oude, lekke dak tot een RC-waarde van 5. Zie hier het verslag.
Dakpannen eraf halen
Een week geleden op maandagochtend begonnen we om 08.00. Steiger, pannenlift en een goed warme handschoenen waren aanwezig. We zijn met z’n zessen begonnen aan de zuidkant van het dak, de voorgevel. Eerst met een ‘trappetje’ naar boven maken door pannen weg te pakken. Daarna: één iemand die vanaf de punt van het dak de pannen stuk voor stuk aangaf naar degene in de dakgoot. De derde bracht ze van daar naar de pannenlift, die door de vierde ingeladen werd, en beneden door twee mensen weer uitgeladen en weggestapeld. Een mooi treintje!
Koud hadden we het niet meer, ondanks de vorst. Om 12.00 was het dak leeg. De aannemers, die vanmorgen beneden aan de garagedeuren gewerkt hadden, konden nu het dak op!
Dak ‘schoonmaken’
Onder de dakpannen kwamen honderd jaar oude panlatten vandaan, en die waren – geheel volgens verwachting – behoorlijk verteerd. Grappig om te zien dat het dak niets meer is dan pannen en latten die gewoon op het houten dakbeschot zitten – de schrootjes/kraaldelen die je vanbinnen ziet.
De aannemers haalden eerst alle oude latten eraf. Van binnnen hadden we al gezien dat een deel van het dakbeschot doorgezakt, rot of zelfs gewoon weg was. Vandaar ook dat het ontzettend lekte… De dakkapel aan de achterzijde gaat er ook af, die was te ver rot en te scheef om te behouden. De rotte ‘planken’ of kraaldelen halen ze er helemaal uit en vervangen ze, van goot tot nok voor nieuwe. Even ligt het halve dak open, een rare gewaarwording!
Tijd voor isolatie!
Eind van de middag kunnen, na een laag waterdichte folie, de eerste platen isolatieschuim erop. We hebben gekozen voor zelfdragende, kant-en-klare platen van het merk IsoBouw. (type: Slimfix Renotwin). Dit zijn enorme ‘piepschuim’ platen die in een stuk van de nok tot de dakgoot gelegd worden. Ze zijn daardoor zelfdragend en rusten niet op het (iets doorgezakte) dakbeschot. Ook zitten de verticale latten, de zogeten ‘tengels’ er al ingelijmd en zijn ze gelijk al waterdicht.
Afbouwen
Een dag later is ook aan de achterzijde de isolatie gedaan, en kunnen de horizontale panlatten aangebracht worden. Daarna is de dakkapel aan de voorzijde aan de beurt. Hij krijgt nieuw kozijn met argongevuld HR++ tripleglas, een laag isolatie en wordt afgetimmerd met nieuw hout, lood en zink.
En pannen weer terugleggen
En nog geen week later, op zaterdagmorgen, staan we weer in de vrieskou op het dak! We stellen ons op voor een treintje in omgekeerde volgorde. En om 14.00 uur liggen alle pannen schoongeborsteld op hun nieuwe panlatten. Het scheelt wel dat we alleen de achterzijde terugleggen, want de voorzijde wordt bijna helemaal zonnepanelen! Daarover volgende week meer…
Het dak ligt veel strakker en wat hoger dan eerst: op 13 centimeter isolatie. Dat levert ons een isolatiewaarde van ongeveer 5 op. Weer een stap dichter bij een energieneutraal huis!
12 november 2019 at 09:42
Ik vind dit artikel echt super geschreven, ben wel blij deze post tegen te zijn gekomen. Een duim van mij! Greets
10 december 2019 at 08:49
Wat een geweldig moedig verhaal over dakisolatie. Een geval van stormschade legde de daadwerkelijke staat van ons dak bloot. Wij hebben ook de isolatie met de renovatie gecombineerd. We hebben het alleen wel compleet laten doen. Het effect op de energierekening is verbazingwekkend en bovendien hebben we er twee kamers bij.
6 februari 2020 at 14:14
Inderdaad mooi om te zien hoe jullie in zo’n korte tijd het dak hebben kunnen renoveren. Ik geloof dat een goede planning en de juiste vakmensen daarin een belangrijke rol spelen! Ons dak is ook toe aan renovatie en zijn al druk bezig met het maken van een planning. Hopelijk gaat dit voorspoedig verlopen.
1 juli 2020 at 07:16
Of hoe je een verhaal over dakrenovatie spannend kunt maken! En jullie hebben nog wel bij vrieskou op het dak gewerkt? Moedig hoor. De dakconstructie is wellicht behalve geïsoleerd ook nog eens geschikt voor zonnepanelen. Dat is nog een stap dichter bij een energie-neutraal huis.