In een paar dagen tijd is de jungle getransformeerd in een keurig biljartlaken, waar we voorlopig juist wel gras over laten groeien. Hoe je in een week van een  jungle een tuin maakt en hoe je van de invasieve, woekerende ‘Japanse Duizendknoop’-wortels afkomt? Je leest het hier. 

IMG_0757Om te beginnen werd (om 07.00 ’s ochtends) een flinke graafmachine met een ‘puinzeef’ afgezet voor de deur. Een normale, brede graafbak met sleuven erin, bedoeld om het hele terrein te ‘zeven’. Na twee dagen al puinscheppend, boomstronken uittrekkend en egaliserend door het terrein gegaan te zijn kon daarna een zaaimachine in een uurtje werk de basis voor een grasveld leggen. De uitgefreesde stobben en gewone tuinafval hebben we tot een compostberg gemaakt. Alle stenen en tegels die nog goed waren hebben we uiteraard bewaard.

 

IMG_0362 IMG_0837

 

 

 

 

 

 

 

Waarom met dit grote materieel?

Voor deze intensieve aanpak hebben we gekozen om drie redenen.

IMG_07401. We willen klaar zijn voor het weer slecht wordt. We hebben erg veel geluk gehad met het goede weer. Grondbewerken met grote machinerie, dat is een erg slecht idee als het nat weer is. Je eindigt dan met dichte klei en een kapotgereden stuk grond. Ook voor de bomen is dat slecht, zulke grond. Nu is het een mooie, rulle laag aarde. Heel wat anders!

IMG_0729

2. Er zijn overal stenen, oude begraven paadjes, straatjes en stukken puin door de tuin te vinden.

3. de voornaamste begroeiing van de jungle bestaat uit een heel agressief soort struiken, die we met wortel en tak uit de bodem willen zeven.

IMG_0798Die plant is de Japanse Duizendknoop, een zogenaamde ‘invasieve exoot’ die binnen no-time alle andere planten en onkruid overwint en met geen mogelijkheid meer weg te krijgen. Toch gaan we de strijd aan. En wel door alle plantdelen en wortelknopen uit de grond te zeven en het terrein daarna in te zaaien met een 5x zo grote hoeveelheid graszaad als normaal gebeurt. Door daarna vaak te maaien kun je de duizendknoop die ongetwijfeld hier en daar nog op zal komen, uitputten. Het gras heeft daar geen last van, en neemt uiteindelijk alle ruimte en grondstoffen in.

 

Bestand_000 (3)Riool vorst- en verstoppingsvrij leggen

Ook hebben we de graafmachine nog benut om de berg puin die al naast het huis lag, af te voeren. En: om het riool bloot te leggen. Dat ligt, zo leerde de buurman ons, niet diep genoeg om vorstvrij te zijn en met teveel ‘afschot’. Dat houdt in dat de pijp in ons geval te lang ondiep loopt (40 cm onder het terras) en daarna stijl afloopt richting de aansluiting op het riool. Te schuin lopen zorgt voor verstopping, omdat dat het rioolwater dan te snel wegloopt en het papier blijft hangen. Die hebben we dus ook verdiept zodat hij bijna waterpas ligt. Hard werken, al dat graven en sjouwen met stenen en zooi uit de graafmachine.

 

 

Wat vonden we in de categorie ‘vondsten uit de jungle?IMG_0816

Heel veel tegels, straatjes en paadjes onder elkaar. Twee stalen paardenkarren onder de grond. Gelijk de oud ijzerhandel gebeld, een Joegoslaaf kwam ze met een motorslijptol tot draagbare stukken zagen en voerde ze af in zijn bus. Voor de paarhonderd kilo staal hebben we na wat onderhandelen 20 euro gekregen, waar we die avond welverdiende biertjes van hebben gekocht.