Foto 14-11-16 12 51 02

Foto 14-11-16 12 51 02 (1)

Vijf keer vijf meter rioolpijp, een doos vol hulpstukken, een maand en veel frustratie later… hebben we voor het eerst Het Toilet Doorgetrokken!

 

 

 

 

 

Bestand_000 (3)Het allereerste begin was buiten: de afvoerpijp die achter het huis, ondergronds langs de gevel loopt. Eerder hebben we die al opgegraven, en dieper – vorstvrij –  gelegd. Daarbij kwamen we twee aftakkingen tegen, die naar het huis lopen. De ene gaat al door de gevel naar binnen en steekt in de ‘grote kelder’, onder de woonkamer, als een loze pijp uit de grond. Voorlopig laten we die met rust.

De andere aftakking, ter hoogte van de toekomstige keuken, is namelijk de plek waar  de huisafvoer op aan moet sluiten. Helaas loopt die pijp dan weer niet tot binnen, maar eindigt voor de gevel met een dop. Die plek werd ons startpunt.

Omgekeerde wereld dus, vanuit de afgedopte pijp buiten redeneren naar de wc, keuken en naar de badkamer boven. Daarom heb ik twee dagen puzzelend, tekenend en fictieve bochten tellend door het huis gelopen.

Start met aanleggen  

Eerste stap: door de gevel, van buiten naar binnen. Ik had me al voorbereid op het boren van een gat door de achtergevel, net onder het maaiveld, maar dat bleek niet nodig. Al gravend vanaf de aftakking naar de gevel kwamen we namelijk het oude doorvoergat in de gevel tegen, lukraak dichtgemetseld met een mengsel van natuursteen, specie en bakstenen. Van binnen uit, vanuit de kelder, hebben we dit gat met behulp van de boorhamer weer open kunnen bikken, en er een pijp door gestoken. Overwinning 1!

Foto 06-11-16 20 07 57

Vanaf binnen…

Foto 06-11-16 20 07 54

Naar buiten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Standleiding

Foto 14-11-16 17 11 35Daarna was het een kwestie van stukje voor stukje buizen op maat zagen en met bochtstukken in elkaar lego’en. Eerst met een combinatie van een aantal 45 graden-stukken door de muur naar binnen en schuin naar de hoek van de kelder. Vanaf daar als een standleiding van 110 centimeter doorsnee recht omhoog tot de bovenste verdieping. Met onderweg aftakkingen naar alle sanitaire objecten.

De meeste verbindingen hebben we gelijmd, maar twee van de T-stukken in de standleiding zijn verbindingen met rubbers: mocht er ooit een verstopping komen dan het systeem daar open.

 

P1150081

Onder de vloer van de begane grond takt de standleiding af naar het gangtoilet

 Op vier plekken takt de standleiding  van 110 cm doorsnee af:

1. Onder de vloer van de begane grond naar het gangtoilet (110 doorsnee pijp)

2. Boven de vloer van de begane grond naar de keuken (75 doorsnee)

3. Tussen de vloer van de bovenverdieping naar de douche (75), wastafel en wasmachine (40)

4. Boven de vloer van de bovenverdieping naar de badkamer-wc (110)

Boven de vloer van de begane grond takt de standleiding af naar de keuken, met een T-stuk voor de vaatwasser en een sifon voor de gootsteen.

Boven de vloer van de begane grond takt de standleiding af naar de keuken, met een T-stuk voor de vaatwasser en een sifon voor de gootsteen.

Beluchting

De standleiding komt boven in de badkamer. Daar hebben we ook een beluchtingspijpje met ventieldop geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er lucht de buizen in kan (maar niet uitkan :)) wanneer je doorspoelt. Doe je dit niet, dan zuigt er op zo’n moment lucht aan door de wastafels, en krijg je van die leuke gorgelende geluiden.

 

P1150076

De ‘badkamer’: aftakkingen voor de wc rechts met beluchting en de douche/wastafelbuizen die in de vloer gaan.

De conclusie

Afvoer aanleggen is eigenlijk geen big deal, alleen een puzzel van pcv en lijm. En een gigantische pestklus. Bochten willen namelijk nooooit in elkaar, tot ze juist uit elkaar moeten. Dan zitten ze ineens muurvast.

Maar na heel veel tieren, draaien, puzzelen, wringen, met buis en al achterover vallen als hij losschiet, en nog zestien keer naar de kluswinkel voor extra bochtjes is het klaar en hebben we de wc op de begane grond aangesloten en voor het eerst doorgetrokken. Niet gedacht dat een wc doortrekken ooit een heugelijk moment zou zijn!