Na een aantal dagen van overzicht krijgen moeten we de eerste besluiten gaan nemen. We moeten bijvoorbeeld het dakhoek laten reparen zodat het huis droog wordt. En de (als enige al wel aangelegde) electriciteitsdraden en meterkast laten controleren. Ook meten we alles op met onze familie-architect en maken de eerste plannen voor hoe de plattegrond moet worden.
Maar ook echt serieuze dingen. We winnen bijvoorbeeld op aanraden van ouders advies in voor een opstalverzekering. Als de notaris plots tijd heeft, en de overdracht van het huis officieel plaatsvindt, wil je vanaf de eerste dag dat het huis verzekerd is tegen affikken, bijvoorbeeld. Niet iets waar ik aan gedacht had, wel vrij belangrijk. En niet eens een onwaarschijnlijk risico, gezien de oude bedrading.
Ook komt er een bevriende aannemer langs. Het repareren van de door de boom getroffen gevelhoek en dakgoot vindt hij peanuts, waarna hij nog twee uur rondloopt en ons van allerlei advies en ideeën voorziet. Daarover later meer. Via mijn vader worden nog allerlei mensen ingeschakeld: een architect die nieuwsgierig is en wel zijn mening wil geven en een tuinbedrijf dat met een ‘klepelmaaier’ de platgeslagen jungle tot pulp wil malen.
We leren: vraag rond, schakel je familie, ouders, vrienden in. Vraag ze om advies en vertel waar je naar op zoek bent. En: maak vakmensen enthousiast om überhaupt eens vrijblijvend te komen kijken, Dat brengt ook al een hoop kennis en ideeën.